perjantai 4. lokakuuta 2013

Tarjouspossua ja säilykesimpukoita.


Muutama vuosi sitten reissattiin autolla ympäri Portugalia. Voi pojat, tykkäsin siitä maasta! Suoraan sanottuna en edes muista miksi, mutta muistan, kuinka miehen kanssa hehkutettiin sitä reissun jälkeen :D Matkan jälkimainingeissa ostin myös kirpputorilta Espanjalaiseen ja Portugalilaiseen ruokaan keskittyvän Makujen Maailma-keittokirjan (ISBN 951-35-6563-7). Kirja pääsi käyttöön vasta taannoin, kun päivänä eräänä ruokakaupassa tarjouspossupakettia kädessä pyöritellessä mietin mitä siitä taikoisi ja vesi herahti kielelle, kun muistin annoksen, jonka Lissabonissa söin. Possua ja simpukoita. Simpukat lähikaupassa löytyi säilykehyllystä, ohjeesta luonnollisesti poiketen ;)

Näin meni siis meidän versio reseptistä "Porco com Amêijoas à Alentejana"

reilu kilo porsaan ulkofilettä paloiteltuna

Marinadi:
3 rkl paprikajauhetta
pari laakerinlehteä
reipas tujaus neilikkaa
puolet yksikyntisestä valkosipulista silputtuna
reipas loraus sitruunamehua
neljännes nipusta tuoretta korianteria silputtuna
neljännes nipusta tuoretta persiljaa silputtuna
oliiviöljyä

Marinoi lihaa parhaaksi katsomasi aika, meillä maltettiin muutama tunti. Valuta ja ruskista lihat, säästä marinadi.

2 isoa sipulia silputtuna
toinen puoli siitä yksikyntisestä valkosipulista silputtuna
6 kaltattua tomaattia kuutioituna
kaksi purkkia säilykesimpukoita (suolaliemessä)
puoli nippua tuoretta korianteria silputtuna
puoli nippua tuoretta persiljaa silputtuna

Kuullota öljyssä sipulit. Lisää toinen puoli valkosipulista ja tomaatit ja kuullota kuunnes tomaatit pehmeitä. Lisää ruskistetut lihat ja säästetty marinadi. Lisää nesteeksi säilykesimpukoiden lientä (oikeasti ohjeessa oli marinadissa pari desiä valkoviiniä (yök), kompensaatiota tulee, koska tomaateista ohjeistettiin siinä poistamaan siemenet). Hauduta matalalla lämmöllä kannen alla kunnes liha on pehmeää. Lisää loppuvaiheessa simpukat, korianteri ja persilja.

Meillä syöpöteltiin ranskalaisten kera, kirjassa neuvotaan tarjoamaan keitettyjen perunoiden kanssa. Namskis ja maiskis.


Ja Ps. Vaikka meidän perheessä joka päivä on Eläintenpäivä, tänään vielä Maailman eläintenpäivän kunniaksi räpsy Porton sivukadulta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti